ЯКЩО ЛЮДИ БУДУЮТЬ, ТО ЖИТТЯ ТРИВАЄ

Оприлюднено Оприлюднено в Uncategorized

Сучасну людину вже не здивуєш швидкою й динамічною забудовою, яка ведеться у містах та селах. Тут будує одне будівельне підприємство, там вже “росте” новий об’єкт, який зводиться іншою організацією. І навряд чи зараз більшість городоччан задумується, що багато будинків та приміщень, повз які вони проходять щодня у місті та районі, колись створили одні і ті ж люди, які пропрацювали у будівельній справі більше половини свого життя.

Та щоб познайомити читача із головними героями статті, потрібно почати з далеких 50-х років радянського минулого. Тоді в обласних центрах виникали будівельні структури, а у районних центрах відповідно – підзвітні їм подібні організації. Так і виник Городоцький міжколгоспбуд у нашому краї, і ця будівельна організація мала завдання – розбудувати городоцькі села, їхню інфраструктуру. Адже саме вона була тісно пов’язана із колгоспами, на пайовій основі яких і була сформована.

Позаяк, обласне керівництво ставило серйозні та відповідальні цілі, на посаді міжколгоспбуду працювали у різний час не менш відповідальні та дисципліновані керівники, як-от: Микола Імбірович, Никодим Лясковський, Володимир Задворний.
– Я пропрацював довгих 29 років у будівельній організації «Городоцький міжколгоспбуд», а потім – “Райагробуд”. Зокрема, у 1989-2002 роках на посаді начальника, – розповідає Володимир Задворний, колишній начальник міжколгоспбуду. – За весь час існування міжколгоспбуду збудовано велику кількість об’єктів промислово-виробничих, житлових, соціально-культурних: житлові будинки, ферми, школи, дитсадки, ФАПи, приміщення магазинів, адміністративні будівлі колгоспів, контор, заводів та підприємств. Будували об’єкти як у Городку, так і в селах району. Навіть у Кам’янець-Подільському районі, Житомирській та Київській областях.
За словами Володимира Карловича, будівельних замовлень у радянські часи було завжди вдосталь. Городоцький міжколгоспбуд, адмінбудівля якого була по вул. Войкова, 6 у Городку, тісно взаємодіяв із міжколгоспним відділом капітального будівництва при управлінні сільського господарства, від якого отримував робочі завдання – за що і де братися будувати в районі. Працювалося важко – не завжди вистачало людських ресурсів, але будівельних матеріалів і палива й іншого було достатньо. Хоча існувало суворе лімітування – організація отримувала чітку кількість необхідного матеріалу, аби будувати замовлений об’єкт.
– Коли до нас надходила уся необхідна проектно-кошторисна документація, ми її передавали виконавцю, і ми ж здійснювали технічний нагляд за будівництвом, – каже Казимир Радюк, колишній головний спеціаліст міжколгоспного відділу капітального будівнитва. – А тому особисто я дуже багато співпрацював із Городоцьким міжколгоспбудом і його керівництвом. Саме ця організація в радянські часи на Городоччині будувала об’єкти у селах району та міста. І варто підкреслити, що робота виконувалася відповідно до проектних рішень – якісно та вчасно.
А потім прийшли 90-і роки. Будівельна організація розрахувалася із колгоспами (грошима або будівельними матеріалами) та змінила форму власності – стала кооперативною. І попри те, що для городоцьких будівельників настала пора соціально-економічних змін, вже тоді перейменований Городоцький міжколгоспбуд на Городоцький “Райагробуд” зміг посилити свої виробничо-будівельні потужності. І значна заслуга в цьому тодішнього керівника Володимира Задворного, його вірного колеги-соратника, заступника начальника Володимира Снігурського, який пропрацював у організації з 1972 по 1999 рік, і головного інженера Михайла Кіся. До речі, у 1999 році Володимир Задворний отримав звання “Заслужений будівельник України”.
– За два роки, з 1990 по 1992, нам вдалося майже вдічі збільшити потужності організації, – веде мову Володимир Снігурський. – У нас було багато необхідної техніки для будівництва, ми намітили перспективні завдання на найближче майбутнє: де і які об’єкти будувати. Отож, у 90-х роках Городоцький “Райагробуд” не втратив своїх позицій, а навіть здобув більше.
Як зауважують ветерани-будівельники, у розвитку організації в 1990-х роках допомогли тодішні голова Городоцької райдержадміністрації Василь Скальський та міський голова Володимир Лясковський. Район та місто в той час почали активно розвиватися, зокрема й розбудовуватися – і тут своє місце теж знайшов “Райагробуд.
– Адмінбудівля сучасного районного центру зайнятості, будівля податкової інспекції, Пенсійного фонду та Держгеокадастру у місті, ряд житлових будівель по вулиці Терешкової та Індустріальній, адмінбудівлі МКК, станція другого підйому води… І це лише незначна частина того, що збудовано, – перелічує будівельні об’єкти, збудовані “Райагробудом” у місті, Володимир Ляськовський, колишній Городоцький міський голова. – Також у місті “Райагробуд” прокладав водо- і газопроводи, будував автошляхи і таке інше. Працівники цієї будівельної організації творили “будівельну історію” міста у 90-х роках.
Зараз Володимир Задворний, Володимир Снігурський та Казимир Радюк – на заслуженому пенсійному відпочинку. Чоловіки з теплотою та усмішкою згадують ті далекі і водночас нелегкі часи, коли працювали на благо Городоччини. Вони також згадують чимало імен друзів, колег, співробітників, які, як і вони, працюючи на різних посадах в будівельній галузі, віддали значну частину життя, аби наступні покоління після них жили, працювали у збудованих будинках і приміщеннях.
13 серпня в Україні відзначають День будівельника – день людей, які виконують кропітку, важливу та відповідальну справу. Ветерани “Райагробуду” теж відзначатимуть це свято, тож і вітають з Днем будівельника усіх своїх друзів-колег, будівельників району і бажають успіху та натхнення у розбудові нашого краю та держави. Адже, як кажуть у народі, якщо люди будують, то життя триває.
Юрій Коваль