Ніжний, мелодійний тон… такий він – акордеон

Оприлюднено Оприлюднено в Uncategorized

Практика, практика і ще раз практика… Це правило – основне для кожного музиканта, який хоче добитися успіхів, освоюючи музичний інструмент.

P1310954

А кожен інструмент має свій особливий характер, і, щоб навчитися виконувати музичні композиції на ньому, необхідно полюбити музичне ремесло. Такого принципу дотримується Валентин Задорожний, викладач по класу баяна та акордеона Городоцької дитячої музичної школи.
Валентин Анатолійович працює в Городоцькій дитячій музичній школі з 1993 року. За цей час він навчив чимало музикантів грі на акордеоні і баяні. Й досі вкладає усю енергію та натхнення в своїх вихованців, передаючи їм музичні знання, які має сам.
– Якось у дитинств мій батько приніс додому маленьку гармошку і я спробував на ній пограти. Мені дуже сподобалася мелодія, – розповідає Валентин Задорожний. – Потім батьки записали мене в музичну школу. Навчаючись там, я остаточно вирішив захоплення зробити професійною справою. І ось тепер я викладач у школі.
Талант і сильне бажання – ось складові, за словами Валентина Анатолійовича, завдяки яким можна освоїти музичний інструмент. І те, і інше має його учень Олександр Ковацький. Навчитися грати на акордеоні не просто. По-перше, найкращий віковий критерій для початку навчання – 8-9 років. Тоді дитині легше впоратися з інструментом – є сили розтягувати міх, працювати синхронно двома руками. А тому навчання починається зі знайомства з музичним інструментом, а потім поступово учень вчиться грати на ньому.
– Мій дідусь – музикант. Завдяки йому я навчився грати на музичному інструменті. Сім років тому, коли я прийшов у музичну школу, хотів опанувати гру на гітарі, – каже Сашко Ковацький. – Та Валентин Анатолійович ознайомив мене з акордеоном. І відтоді почалася моя музична “кар’єра” акордеоніста.
За роки навчання Олександр зі своїм вчителем брав участь у багатьох міських, районних та обласних конкурсах, фестивалях, де здобував призові місця. Одним із найвищих досягнень було здобуття звання лауреата ІІ ступеня на Міжнародному фестивалі-конкурсі “Kiev Art Fest” у Києві та лауреата І ступеня на Міжнародному фестивалі-конкурсі “Grand Music Fest” у Харкові.
– Мені дуже приємно, що мій вихованець добився значних успіхів і досяг висот у музичній сфері, – веде мову Валентин Задорожний. – Це підтверджує правило: найкращий результат для вчителя – це високі здобутки його учня.
Вдячний своєму вчителю Валентину Анатолійовичу і Сашко, зокрема за те, що він йому відкрив незвичайний світ музики та гри на акордеоні.
– Свої вміння я не збираюся “відкладати в довгу шухляду”,– стверджує Сашко. – І завжди гратиму в своє задоволення та для своїх близьких.

Юрій Коваль