«ГОРЛІС» завершив весняну посадку молодих дерев

Оприлюднено Оприлюднено в Uncategorized

Лісівники Городоцького лісоспеціалізованого підприємства «Горліс» завершили посадку саджанців молодих лісових культур. Всього навесні цього року було засаджено 35,6 га лісу, із них 6,7 га – модриною європейською. Решта – дубом червоним.

В українських лісах вирубки поновлюються або штучно – створенням лісових культур, або комбіновано – посадкою чи посівом головної породи та використанням природного поновлення інших порід. На Городоччині головною лісотвірною породою є дуб звичайний та дуб червоний. Щорічне відновлення лісосік дубом проводиться на площі майже 20 гектарів. Цьогоріч городоцькі лісівники вже створили 35,6 га лісів. Питома вага припадає на дуб червоний – 28,9 га.
– Дуб ми садимо за схемою 6х0,7, тобто в міжрядді відстань між саджанцями – 6 метрів, а в ряді – 70 см, – розповідає Валерій Короташ, директор ГСЛП «Горліс». – Відповідно на 1 гектар площі висаджується близько 2500 саджанців. Але до віку повноцінної спілості залишається 300-400 дубів. Це – найкращі високосортні дерева. Цієї весни нашими лісниками висаджено 69 тис. саджанців дуба червоного.
До речі, саджанці дуба червоного лісники «Горлісу» вирощують на власному розсаднику. А от модрину європейську – закуповують. Варто нагадати, що модрина – відносно нова культура для Городоччини. Минулого року підприємством «Горліс» було закуплено та висаджено 1500 саджанців цієї лісової культури. Оскільки дана порода досить гарно прижилася в нашій місцевості, її площі вирішено розширити. Відтак, цього року вже висаджено 8 тис. саджанців модрини європейської. І активну участь в цьому процесі взяли небайдужі городоччани.
– Ми щиро вдячні жителям сільських громад, які відгукнулися на наш заклик та долучилися до посадки лісових культур, – каже Ярослав Кримський, лісничий ГСЛП «Горліс». – Люди зібралися та допомогли працівникам лісу швидко впоратися із роботою. Це вкотре доводить прагнення наших жителів дбати про майбутнє своїх дітей та збагачення природи.
У свою чергу, директор «Горлісу» Валерій Короташ відзначає активних лісників, які якісно і у визначені строки провели посадку лісових культур, а саме – Володимира Сікорського, Віктора Гуменного та Анатолія Ясного.
Попри це, лісники району наголошують на пожежній небезпеці в лісі. Адже щороку їм доводиться неодноразово рятувати лісові насадження від вогню через людську недбалість.
– Найбільш пожежонебезпечними ліси стають у період сухої та спекотної погоди, – наголошує Валерій Короташ. – Не загашене багаття, кинуті недопалки, іскри вихлопів – усе це причини лісових пожеж. Тож звертаємося до місцевих жителів із проханням дотримуватися правил пожежної безпеки в лісі. Вони не складні й зовсім не потребують матеріальних витрат. Лише обережного і дбайливого ставлення та розуміння серйозності можливих наслідків.

Наталія Попович